T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
NEVŞEHİR / DERİNKUYU - Hakkı Atamulu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

ÇOCUK GELİŞİMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI


Açıklama: ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

Yaşadığımız yüzyılda ülkelerin iyi yetişmiş, donanımlı, mutlu, sevmeyi bilen, duyarlı, düşünebilen, doğru karar verebilen, ülkesini seven bireylere gereksinimi vardır. Bunun için de sağlıklı ve iyi bir eğitim ortamının oluşturulması gerekmektedir. Eğitimin istenilen düzeye ulaşabilmesi için çevre ve günün koşullarına uygun belirlenen nitelikte program ve plan hazırlanmalıdır.

Günümüzde erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde büyük bir ihtiyaç doğmasına neden olmuştur. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanının program geliştirme çalışmaları kapsamına alınması ve bu çerçevede programlarının sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz insanlarının eğitimi açısından çok önemlidir. Bu sektöre ara eleman yetiştiren mesleki ve teknik eğitim sistemine yeni bir anlayış getirecektir.

 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Programı'nda;

1.    Erken çocukluk eğitimi,

2.    Özel eğitim dalları yeralmaktadır.

 

Program geliştirme çalışmaları kapsamında, sektör araştırma ve inceleme çalışmaları sonucunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışan kişilerin görüş ve önerilerinden yola çıkılarak meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler yurdun değişik bölgelerinde uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır. Mesleklere ilişkin olarak saptanan bu yeterlikler, öğretim programları ve modüllerin temel dayanağını ve içeriğini oluşturmaktadır.

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanının program yapısında sektörün ihtiyaç duyduğu meslek eğitimi esas alınmıştır. Bu mesleklerde faaliyet gösteren bireylerden beklenen nitelikler belirlenerek uygulamalara yönelik modüller planlanmış ve çerçeve program yapısı oluşturulmuştur.

Öğretim programlarının ve modüllerin hazırlanması aşamasında ulusal ve uluslararası ç eşitli araştırmalardan faydalanılmış; meslek elemanlarıyla, sektörel kurum ve kuruluşlarla görüş alışverişi ve iş birliği gerçekleştirilerek program çalışmalarınaaktarılmıştır.

Bu doğrultuda çağdaş gelişim düzeyine uygun, sektörün beklentilerine göre düzenlenen çocuk gelişimi ve eğitimi alanı, erken çocukluk öğretmen yardımcısı, özel eğitim öğretmen yardımcısı dalları gelişmelere göre güncellemeye uygun bir yapıda tasarlanmıştır.

 

SEKTÖR

        Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında sektörün ihtiyacı, okul öncesinin ve özel eğitimin öneminin anlaşılması ile artmıştır. Bu         

      kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

Günümüzde bireyler, erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim hakkında bilgi edinmektedir. Erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde çalışacak kişilere ihtiyacı artırmaktadır.

İnsanlık var olduğu sürece çocuk ve çocuk için uygulanacak eğitim metotları önem kazanmaya devam edecektir. Bu sebeple çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve  ilerlemesi için  çokönemlidir.

 

Bu alan mezunları, kazandıkları mesleki yeterlikler doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Öğretim Programı'nın sektörün ve mesleki eğitim sisteminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

 

ÖĞRETİM PROGRAMI İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

 

SEKTÖR

EĞİTİM

ALAN

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

 

ALANIN TANIMI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan erken çocukluk eğitimi ve özel eğitim dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

 

 

 

 

 

 

 

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI

1.  ERKEN ÇOCUKLUKEĞİTİMİ

Tanımı: Erken çocukluk öğretmen yardımcısının sahip olduğu, çocuğun gelişim ilkelerine uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında erken çocukluk öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

 

2.  ÖZELEĞİTİM

Tanımı: Özel eğitimde öğretmen yardımcısının sahip olduğu, özür grubuna uygun eğitim programını uygulamada öğretmene yardımcı olma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında, özel eğitimde öğretmen yardımcılığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

 

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, çocuk gelişimi ve eğitimi alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

 

İSTİHDAM ALANLARI

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda kazandıkları yeterlikler doğrultusunda eğitim sektöründe;

1.    Erken çocukluk eğitimkurumlarında,

2.    Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışabilirler.

 

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1.    Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2.    Programın uygulanabilmesi için çocuk gelişimi ve gğitimi alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlarsağlanmalıdır.

 

 

 

 

EĞİTİMCİLER

1.  Millî Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacaklardan atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin çizelgeye uygun olanlar görevalmalıdır.

2.  Programın uygulanmasında gerektiğinde çocuk gelişimi ve eğitimi alanında sektör deneyimi olan usta öğretici, teknisyen ve meslekelemanlarından

yararlanılabilir.

 

 

 

 

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği'ne göre çeşitli ölçme araçları kullanılarak öğrencilerin değerlendirilmesi esastır. Buna göre;

1.  Dersin altındaki modüllerin işlenişi sırasında kazandığı (bilgi, beceri ve tavırlar) yeterlikler, ölçme değerlendirme ölçütlerine göredeğerlendirilir.

2.  Okulda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilerek öğrencilerin dersteki başarısıbelirlenir.

 

 

 

 

YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER

Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlar.

1.    Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçişyapılabilir.

2.    Diploma almaya hak kazanan öğrenci, çocuk gelişimi ve eğitim alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı yüksek okula sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenimkurumlarını

tercih edebilir.

 

 

 

 

BELGELENDİRME

1.    Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diplomaverilir.

2.    Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekindebelirtilir.

3.    Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belgeverilir.

4.    Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler, sertifikaya yönelik belgelendirmelerdedeğerlendirilir.

 

 

 

EĞİTİM SÜRESİ

1.    Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan sonra 3 öğretim yılı olarakplanlanmıştır.

2.    Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Haftalık Ders Çizelgesi, dersler ve modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibiuygulanır.

 

 

 

 

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler    öğretime    yönelik    ağırlıklı     olarak    bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikleruygulanır.

1.    Öğretmenler öğrencilere rehberlikeder.

2.    Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvikedilir.

3.    Öğrencilerin aktif olmasısağlanır.

4.    Öğrenciler araştırmayayönlendirilir.

5.    Öğrenciler kendi kendilerinideğerlendirebilir.

6.    Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

 

 

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, özel ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı, kreş, yuva, anaokulu, anasınıfı, çocuk kulüpleri, özel eğitim kurumları, rehberlik araştırma merkezleri ve rehabilitasyon merkezleri meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

 

 

 

 

ÖĞRENCİ KAZANIMLARI

Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;

1.    Genel kültüre yönelik bilgi ve becerilerikazanacaktır.

2.    Ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen temel yeterliklerikazanacaktır.

3.   Alanın altında yer alan dallara ait temel yeterliklere sahipolacaktır.

4.   Dalın/mesleğin      gerektirdiği      bilgi      ve     becerileri kazanacaktır.

5.   Dalın/mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanacaktır.

 

 

 

EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ

1.   Haftalık ders çizelgesinde yer alan dersler ve bu derslerin altındaki modüllerin içeriğindeki eğitim- öğretim uygulamalarıyapılır.

2.   Kazandırılacak yeterliklerin özelliklerine göre sektör ile iş birliği yapılarak iş başında eğitim faaliyetleri gerçekleştirilir.

3.   Sektörde oluşan değişim ve gelişimlerin incelenebilmesi amacıyla gezi, gözlem veinceleme

çalışmaları yapılabilir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.08.2020 - Güncelleme: 18.04.2024 10:22 - Görüntülenme: 489
  Beğen | 0  kişi beğendi